Sotningsdistriktets logotyp
Skorstensfejaremästarnas riksförbund loggaFR2000 certifikat

Fågelsäkra din skorsten

Under våren är det dags för häckning, och om man frågar kajorna så är skorstenen en perfekt plats att bygga bo i, vilket kan bli besvärligt för fastighetsägaren. Eftersom dessa bon kan bli väldigt stora täpper de till rökkanalen så pass att det ryker in när det är dags att elda.

Varje år lägger vi 100-tals timmar på rensa skorstenar från fågelbon vilket både är tidskrävande och dyrt. Genom att sätta ett nät över rökkanalerna hindrar du fåglarna att bygga bo där.

Ikon som föreställer en tegelskorsten med en viska omlindad runt.
Vårt kraftiga skorstensgaller

Förebygg fågelbon

Förebygg att fåglarna bygger bon i skorstenen genom att lägga ett nät över skorstenskronan. Kajor väldigt intelligenta fåglar som snabbt lär sig  att flytta på nät som inte är ordentligt fastsatta.

Vi hjälper er gärna med detta genom att montera ett kraftigt måttanpassat nät som passar just din skorsten.

Rensning av fågelbon

Är det så att fåglarna redan har hunnit bygga sitt bo och ni behöver få bort det kan vi även hjälpa er med den tjänsten.

Enligt lag får vi dock inte störa fåglar som redan har lagt ägg, och måste vänta tills de har flugit ur boet. På bilden ser ni när vår kollega räddar en uggla som råkat halka ner i en rökkanal och inte kunnat ta sig upp.

Sotare räddar en uggla ur skorstenen

Kontakta din lokala kammare

Har du frågor och funderingar kring sotning, brandskyddskontroll eller några av våra andra tjänster? Klicka in dig på din kommun för att hitta lokal information, kontaktuppgifter och öppettider.

Vi ser fram emot höra ifrån dig!

Alvesta Sotningsdistrikt
Pil åt höger ikon
Lessebo Sotningsdistrikt
Pil åt höger ikon
Sävsjö Sotningsdistrikt
Pil åt höger ikon
Tingsryd Sotningsdistrikt
Pil åt höger ikon
Uppvidinge Sotningsdistrikt
Pil åt höger ikon
Vaggeryd Sotningsdistrikt
Pil åt höger ikon
Växjö Sotningsdistrikt
Pil åt höger ikon