Sotningsdistriktets logotyp
Skorstensfejaremästarnas riksförbund loggaFR2000 certifikat

Tips och råd

Genom att sprida kunskap kan vi rädda liv och därför har vi samlat några av de frågor som vi ofta får när vi är ute hos kunder. Allt ifrån hur man eldar på bästa sätt, varför brasan i kökspannan inte vill ta sig, till vad man behöver tänka på om man vill installera en eldstad.

Du är självklart varmt välkommen att kontakta oss om du har några frågor.

Ett sotarbälte ligger i en brasa

Vad du ska göra vid soteld

Förbered dig innan olyckan är framme. Soteld eller skorstensbrand uppkommer när tjära i skorstenen börjar brinna och kan få stora konsekvenser. Vi ger dig tips på hur du kan agera om du misstänker soteld.

Läs mer
Pil till höger ikon
En brasa

Elda som en mästare

Vi går igenom viktiga punkter som är bra att checka av när man eldar, vilka ingredienser som krävs för att få till en bra förbränning och hur man kan se om tilluften är tillräcklig.

Läs mer
Pil till höger ikon
Mästarbältet

Vanliga frågor om sotning och brandskyddskontroll

Här har vi samlat frågor som vi ofta får när vi är ute hos kunder. Vi svarar på allt ifrån varför man ska sota till vad teknikern kikar på under en brandskyddskontroll.

Läs mer
Pil till höger ikon
Anslutningsrör rån en kamin till skorstenen

Att tänka på vid nyinstallation

Det är en del att tänka på om du ska installera en ny eldstad eller göra en väsentlig förändring av din befintliga, men ack vad mysigt det är när den väl står där och sprakar. Vi ger dig vägledning i frågan och påminner dig vad du ska tänka på gällande lov och anmälan, startbesked och besiktning.

Läs mer
Pil till höger ikon

Vi finns här för dig

Du är varmt välkommen att kontakta oss om du har några frågor angående sotning och brandskyddskontroll, besiktningar, obligatorisk ventilationskontroll, täthetsprovning eller ventilation, och du kan även passa på att fråga din sotare eller brandskyddskontrollant vid besöket om du har några funderingar.

Vi ser fram emot höra ifrån dig!

Alvesta Sotningsdistrikt
Pil åt höger ikon
Lessebo Sotningsdistrikt
Pil åt höger ikon
Sävsjö Sotningsdistrikt
Pil åt höger ikon
Tingsryd Sotningsdistrikt
Pil åt höger ikon
Uppvidinge Sotningsdistrikt
Pil åt höger ikon
Vaggeryd Sotningsdistrikt
Pil åt höger ikon
Växjö Sotningsdistrikt
Pil åt höger ikon