Sotningsdistriktets logotyp
Skorstensfejaremästarnas riksförbund loggaFR2000 certifikat

Besiktningar av eldstäder

Vi erbjuder olika typer av besiktningar av din eldstad och skorsten. Oavsett om du har köpt en ny bostad, går i renoveringstankar eller bara vill ha en extra koll på din eldstad så är du välkommen att kontakta oss med dina funderingar.

De vanligaste besiktningarna vi gör är statusbesiktning, installationsbesiktning, överlåtelsebesiktning och vibrationsbesiktningar. Vi utför även säkerhetsbesiktningar på uppdrag av Länsförsäkringar.

Ikon för besiktning
Anslutningsrör rån en kamin till skorstenen

Statusbesiktning

Vi rekommenderar att göra en statusbesiktning om du går i renoveringstankar, vill ansluta en ny eldstad till skorstenen eller byta ut din befintliga eldstad. Under statusbesiktningen kontrollerar vi din eldstad med tillhörande rökkanal. Vi har då möjlighet att uppmärksamma dig på brister i din anläggning och omfattningen av eventuell renovering innan det är dags att kontakta en hantverkare.

Installationsbesiktning

Vid en nyinstallation eller vid en väsentlig ändring av din anläggning måste det enligt Plan och Bygglagen utföras en installationsbesiktning innan du tar den i bruk. Om du funderar på att installera en eldstad eller göra en väsentlig förändring av din befintliga anläggning, till exempel montera en spiskassett i en öppen spis, finns det några saker att tänka på.

Tips vid nyinstallation
Pil till höger ikon
Ett rum med en gjutjärnskamin, vedkorg och askverktyg
En gullig röd stuga vid en sjö omsluten av skog

Överlåtelsebesiktning

Om du ska sälja eller köpa en ny bostad är det bra att göra en så kallad överlåtelsebesiktning, gärna innan kontraktet skrivs under. Då kan du få reda på eventuella brister innan du säljer eller tar över bostaden, och uppfylla din undersökningsplikt. Under besiktningen gör vi en omfattande inspektion och kontrollerar eldstad, rökkanal och murstock för att undersöka dess tekniska status, slitage, täthet och uppmärksammar dig på eventuella underhållsåtgärder i framtiden.

Vibrationsbesiktning

Om det ska utföras markarbeten som skapar vibrationer i närområdet ska intilliggande fastigheter besiktigas före och efter markarbetet. Vanligtvis beställs besiktningen av dem som är ansvariga för arbetet. Besiktningen bör utfärdas av en opartisk besiktningsman för att du som fastighetsägare eventuellt ska kunna få ersättning för skador samt för att företaget som utför arbetet inte ska behöva betala för redan befintliga skador.

Under vibrationsbesiktningen går vi igenom eldstaden och skorstenen för att kontrollera dess täthet och kartlägga skador före och efter markarbetet.

En byggarbetare borrar i sten.

Kontakta din lokala kammare

Har du frågor och funderingar kring sotning, brandskyddskontroll eller några av våra andra tjänster? Klicka in dig på din kommun för att hitta lokal information, kontaktuppgifter och öppettider.

Vi ser fram emot höra ifrån dig!

Alvesta Sotningsdistrikt
Pil åt höger ikon
Lessebo Sotningsdistrikt
Pil åt höger ikon
Sävsjö Sotningsdistrikt
Pil åt höger ikon
Tingsryd Sotningsdistrikt
Pil åt höger ikon
Uppvidinge Sotningsdistrikt
Pil åt höger ikon
Vaggeryd Sotningsdistrikt
Pil åt höger ikon
Växjö Sotningsdistrikt
Pil åt höger ikon